Banke povećavaju, a ne snižavaju kamate

Bez autora
Apr 26 2010

Stanovnici RS koji imaju kredite u bankama u Srpskoj kažu da, bez obzira na promjenu međubankarskih kamatnih stopa na osnovu kojih se formiraju kamate kod nas, banke ne snižavaju kamatne stope na zajmove. Pojedini klijenti NLB Razvojne banke naveli su da je ugovorom o dugoročnom kreditu koji su potpisali sa ovom bankom predviđeno da se u slučaju smanjenja libor kamatne stope za koju je vezan kredit, smanji i kamata na njihov kredit, što to se nije dogodilo. Krajem marta 2007. godine zaključio sam ugovor o dugoročnom kreditu sa NLB Razvojnom bankom Banja Luka. U tekstu ugovora naznačeno je da u slučaju povećanja libora na međunarodnom bankarskom tržištu za više od pet odsto, banka može da podigne kamatnu stopu, što su i učinili.

Banke povećavaju, a ne snižavaju kamateStanovnici RS koji imaju kredite u bankama u Srpskoj kažu da, bez obzira na promjenu međubankarskih kamatnih stopa na osnovu kojih se formiraju kamate kod nas, banke ne snižavaju kamatne stope na zajmove.

Pojedini klijenti NLB Razvojne banke naveli su da je ugovorom o dugoročnom kreditu koji su potpisali sa ovom bankom predviđeno da se u slučaju smanjenja libor kamatne stope za koju je vezan kredit, smanji i kamata na njihov kredit, što to se nije dogodilo.

- Krajem marta 2007. godine zaključio sam ugovor o dugoročnom kreditu sa NLB Razvojnom bankom Banja Luka. U tekstu ugovora naznačeno je da u slučaju povećanja libora na međunarodnom bankarskom tržištu za više od pet odsto, banka može da podigne kamatnu stopu, što su i učinili - kazao je jedan klijent ove banke.

Dodaje da od tog povećanja, libor počinje da pada ali banka od tada nije snižavala kamatne stope.

- Smatram da su time prekršena moja prava kao potrošača - navodi ovaj klijent.

U NLB Razvojnoj banci kažu da su kredite u švajcarskim francima (CHF) odobravali od novembra 2006. godine do avgusta 2007. godine.

- U pitanju je vrsta kredita koji su odobravani po nižoj kamatnoj stopi u odnosu na kredite koji su odobravani u markama, upravo zbog kamatnog i valutnog rizika koji nose sa sobom i sa kojim su korisnici kredita upoznati - kazali su NLB Razvojnoj banci.

Naglasili su da je banka samo jednom promijenila kamatne stope i to kada je vrijednost "libora" povećana za 36 odsto u odnosu na prvu utvrđenu vrijednost.

- Promjena kamatne stope predviđena je u slučaju rasta libora od pet odsto - kazali su u NLB banci.

U drugim bankama ističu da se kamate usklađuju u zavisnosti od vrijednosti međubankarskih kamatnih stopa, te da je ovo precizirano u ugovorima sa klijentima.
Ugovori

U Rajfajzen banci kažu da banka, ako je to ugovorom definisano, usklađuje kamatne stope sa promjenom vrijednosti šestomjesečnog euribora.

- Prilikom izmjene kamatnih stopa na kredite u otplati banka postupa isključivo u skladu sa sadržajem ugovora o kreditu sa klijentima - kažu u Rajfajzen banci.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik